tiistai 7. tammikuuta 2014

Japani - Ryōan-ji

Kioto on Japanin kulttuurin sydän ja myös japanilaisten itsensä suosima kohde, johon tutustumiseen suositellaan varaamaan kymmenen päivän Japanin-matkasta neljä päivää.  Meillä aikaa tämän 1,5 miljoonan asukkaan kaupungin näkemiseen oli noin puoli päivää, joten on sanomattakin selvää, että suppeaksi jäi!

Tosin sekin vähä, mitä Kiotosta näin, miellytti mua ulkonäöltään paljon enemmän kuin Osaka. Kioto on myös suuri kaupunki, mutta kuitenkin paljon Osakaa kotoisamman oloinen. Wikipedia valaisi mua tässäkin asiassa näin jälkeenpäin: koskapa Kioto on kulttuurin keskus, halutaan kaupunkia tietysti suojella. Esimerkiksi pilvenpiirtäjien rakentaminen sinne on kokonaan kielletty. Lisäksi 17 kaupungissa sijaitsevaa UNESCON maailmanperintökohdetta varmistavat osaltaan sen, että perinteitä vaalitaan ja tullaan vaalimaan vielä jatkossakin.


Kioton lukuisista temppeleistä ainut näkemämme oli zenbuddhalainen Ryōan-ji, "Rauhallisen lohikäärmeen temppeli", joka liitettiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 1994. Temppeli on kuuluisa zen-kivipuutarhastaan, jonka 15 kivestä voi nähdä kerrallaan vain 14 katsomissuunnasta riippumatta. Sanotaan, että vain satorin eli zenbuddhalaisen valaistumisen saavuttanut voi nähdä kaikki 15 kiveä kerrallaan.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti